Ako možno pomôcť obyvateľstvu Libanonu po tragickom výbuchu v Bejrúte

Po masívnej explózii v bejrútskom prístave začiatkom augusta zverejnila Platforma Ambrela, združujúca 27 humanitárnych a rozvojových organizácií na Slovensku, zoznam verejných zbierok svojich členov na podporu obyvateľstva Libanonu. Do zdieľania výzvy či priamej finančnej pomoci sa môže zapojiť každý z nás.

zniceny pribytok po vybuchu v Bejrute

Zničený príbytok po augustovom výbuchu v Bejrute

Ako možno v krátkosti opísať poslucháčom a poslucháčkam Libanon?

Libanon je malá blízkovýchodná krajina s takmer sedem-miliónovou populáciou, ležiaca na pobreží Stredozemného mora, kde sa o moc delia šiíti, sunniti a kresťania. Žiaľ, posledných pár rokov prežíva politickú, finančnú aj utečeneckú krízu naraz. Žije v nej okolo jedného milióna utečencov a utečeniek, ktorých vyhnala vojna, trvajúca v neďalekej Sýrii od roku 2011. Plus k tomu treba pripočítať ďalších niekoľkostotisíc palestínskych ľudí na úteku. Päťdesiat percent libanonskej populácie žije v chudobe, pričom neexistuje štátna sieť sociálnej podpory. Túto jar sa k problémom pridala koronakríza, ktorá nielen utečenecké, ale aj domáce komunity nechala bez práce. A to sme nečakali, čo sa ku všetkým tým krízam pridá ešte toto leto…

Ako doteraz vyzerala slovenská intervencia a humanitárna pomoc v Libanone?

Od vypuknutia tzv. migračnej a utečeneckej krízy sa Slovensko intenzívne zapája do humanitárnych aktivít, pričom sa sústredí na prevenciu a riešenie príčin vzniku migrácie – zlepšuje životné podmienky obyvateľstva, aby nemuseli odchádzať z domovských komunít. Od roku 2016 bolo v Libanone podporených pod značkou SlovakAid deväť humanitárnych projektov. Naša platforma Ambrela, združujúca 27 humanitárnych a rozvojových organizácií, len pred mesiacom vydala v rámci projektu ‘Globálne ciele a migrácia’ prípadovú štúdiu o tom, ako naši členovia pomáhajú v tomto štáte. No namiesto predstavovania obsahu tejto publikácie verejnosti však teraz aktualizujeme údaje z terénu o tom, ako efektívne pomôcť obetiam nedávneho výbuchu skladu s liadkom v Bejrúte.

oprava pribytkov prvorada : foto Medair

Kontrola poškodenia budov v Bejrúte a príprava na opravu príbytkov

Výbuch v Bejrúte si doteraz vyžiadal vyše dvesto obetí na životoch, šesťtisíc zranených a tristotisíc ľudí pripravil o bývanie. Boli nejakí vaši konkrétni kolegovia a kolegyne zo SR v čase výbuchu priamo v prístave?

Podľa našich informácií nie. Posledná slovenská dobrovoľníčka – zároveň jedna z ambasádoriek našej kampane Tváre migrácie, Anna Hruboňová, odišla z Bejrútu predčasne v marci – pre zhoršujúcu sa situáciu okolo pandémie koronavírusu. Náš člen ADRA Slovensko však vyhlásil verejnú zbierku na pomoc obyvateľstvu medzi prvými. Kancelária partnerskej organizácie ADRA Libanon, kde pôsobila aj Anička, je vzdialená cca 3 km vzdušnou čiarou od epicentra výbuchu. Bola tiež zasiahnutá tlakovou vlnou, kt. vybila okná, zhodila stropné podhľady, a zdevastovala interiér. Nedá sa tam pracovať.

Mestu Bejrút sa kedysi hovorilo: ‘Paríž Východu’. Videli sme však aj vzniknutý kráter po výbuchu v prístave a ruiny sila, kde boli uložené zásoby obilia pre celú krajinu. Libanonu vraj hrozí aj hladomor. Aké sú momentálne potreby miestnych ľudí?

Potreby sa rýchlo menia, no najnovšie zistenia ukazujú, že dôležitá je pre nich oprava bytov a domov, ktoré boli zničené výbuchom. Ako prvé bude teda treba osadiť nové okná a dvere postihnutému obyvateľstvu v Bejrúte. Náš člen Človek v ohrození sa preto spojil s nemeckou neziskovou organizáciou Zelené prilby, ktorá tam dlhodobo pomáha so stavbami a opravami príbytkov. Začiatkom budúceho týždňa sa začne s prácou. Okrem toho rodiny potrebujú dojčenskú výživu, pitnú vodu a hygienické potreby pre deti, ako aj variče na prípravu teplého jedla. Práve organizácia Človek v ohrození mala na mieste medzi prvými svojich humanitárnych pracovníkov. Spolu s Člověk v tísni vyčlenila 30.000 eur na okamžitú pomoc.

spolupraca CvO a Zelenych prilieb

Spolupráca slovenskej ČvO a nemeckých Zelených prilieb pri obnove mesta

Ktorí ďalší členovia Ambrely sa zapojili do pomoci obetiam v Bejrúte?

Zdravotnícka humanitárna organizácia MAGNA má na mieste svoje mobilné zdravotnícke tímy. Centrálu MAGNA v Bejrúte výbuch poškodil, no nikomu z personálu sa nič nestalo. Nadácia Integra v teréne pomáha cez Alianciu Integral – medzinárodnú sieť expertov a expertiek v humanitárnej pomoci, a to zabezpečením liekov, stravy, prístreškov. Slovenská katolícka charita je v kontakte s partnerskou organizáciou Caritas Libanon, ktorá ošetrovala zranených a distrubuuje pomoc. Tiež má vyhlásenú verejnú zbierku pomoci. Tím UNICEF-u bol okamžite na mieste tragédie, zamestnancom prístavu podával pitnú vodu a tiež pomáhal ministerstvu zdravotníctva s kontrolou toho, čo z liekov a vakcín ostalo v jeho skladoch po explózii. Chystá sa tiež poskytnúť psychosociálnu podporu pre zasiahnuté deti v celom meste. Čo bude veľmi potrebné.

obnova mesta po vybuchu v Bejrute

Dobrovoľníci, dobrovoľníčky a humanitárni pracovníci a pracovníčky počas obnovy mesta

Zapojili sa mimovládky, ministerstvá, cirkvy. Ako zatiaľ reaguje obyvateľstvo Slovenska na výzvu pomáhať takto na Blízkom Východe?

Ambrela publikovala zoznam šiestich vyhlásených verejných zbierok svojich organizácií na pomoc postihnutému obyvateľstvu Libanonu, ktoré popri ekonomickej kríze a koronakríze musí bojovať s ďalšou náročnou krízou. Na sociálnej sieti Facebook sme zvýraznili túto informáciu v konkrétnom príspevku. Nenávistné komentáre zväčša z falošných účtov pospolitého slovenského ľudu na seba nenechali dlho čakať. Dôležité však je, že stále prevažujú tí, ktorí sa zaujímajú o verné informácie z terénu týchto mimovládok a chcú obetiam naozaj pomôcť.

 

Pre redakciu SRo – Rádio Regina v rámci RTVS spracoval redaktor: Štefan Chrappa a odpovede v rozhovore poskytla: Boba Markovič Baluchová, komunikačná manažérka Ambrely – Platformy rozvojových organizácií a zakladateľka Media about Development; Rozhovor si v audio podobe možno vypočuť tu. Foto: archív SB OverSeas / Človek v ohrození, MedAir / Nadácia Integra

About Media about Development

Writing hope-based stories and reporting about global challenges, international development topics, community development projects (in Slovak, Czech and English language)
This entry was posted in charity, fundraising, intercultural dialogue, media, migration, NGOs' work, voluntary service and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment