O dôležitosti práce humanitárnych organizácií

Koncom leta sme si aj na Slovensku pripomenuli Svetový humanitárny deň, ktorý vyzdvihuje prácu humanitárnych pracovníčok a pracovníkov v krízových oblastiach. Takouto oblasťou je aj susedná Ukrajina, ktorá sa zmieta už rok a pol vo vojne. O význame tohto dňa aj o pomoci slovenských humanitárnych organizácií vo svete sa zhovárame s výskumníčkou a komunikačnou manažérkou Ambrely, Dr. Bobou Markovič Baluchovou.

Prečo si každoročne v auguste pripomíname Svetový humanitárny deň?

Pred 20 rokmi (dňa 19. augusta 2003) prišlo pri útoku na Organizáciu Spojených národov v irackom Bagdade o život 22 ľudí, pracujúcich práve pre OSN. Táto tragédia hlboko poznačila prácu OSN a zmenila spôsob, akým prebieha humanitárna akcia v teréne dnes. Viedla tiež k vytvoreniu Svetového humanitárneho dňa. Ten je venovaný všetkým humanitárnym pracovníčkam a pracovníkom vo svete, ktorí denne zachraňujú životy a ochraňujú zdravie ľudí, postihnutých prírodnými katastrofami či vojnami. Tento deň si preto pripomína aj naša slovenská platforma Ambrela spolu so svojimi členskými organizáciami.

Čo sa na práci humanitárnych organizácií za tých 20 rokov zmenilo?

Práca humanitárnych organizácií za posledné dve dekády narástla na rozsahu aj komplexnosti humanitárnej akcie. Podľa údajov Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (UN OCHA) ju v súčasnosti potrebuje až 250 miliónov núdznych, čo je 10-krát viac ako v roku 2003. Zároveň rastú výzvy, spojené s rastúcim geopolitickým napätím a očividným ignorovaním medzinárodného humanitárneho práva. O úmyselných útokoch a dezinformačných kampaniach azda ani netreba hovoriť. Výzvy humanitárnej pomoci budeme analyzovať spolu s medzinárodnými expertmi a expertkami 8. novembra na konferencii Ambrela Development Forum v Bratislave.

Mali by sme poslucháčom a poslucháčkam ešte vysvetliť, v čom presne spočíva humanitárna pomoc. Čo si pod tým možno predstaviť?

Cieľom humanitárnej pomoci je okamžite zasiahnuť v teréne a zachrániť ľudské životy, zabezpečiť základné potreby a tiež zmierniť utrpenie obetí, ktoré postihli katastrofy – či už prírodné (ako napríklad zemetrasenia, zosuvy pôd, záplavy) alebo zapríčinené človekom (ako ozbrojené konflikty a vojny). Treba však pripomenúť, že katastrofou postihnutý štát často nedokáže humanitárnu krízu zvládnuť sám. Preto hneď nastupujú do akcie humanitárne tímy zo zahraničia. Vrátane členov Ambrely zo Slovenska, ako to bolo v prípade nedávneho zemetrasenia na turecko-sýrskych hraniciach, výbuchu v libanonskom prístave, občianskej vojny v Etiópii, alebo práve prebiehajúcej vojny na Ukrajine.

Vojnu na Ukrajine sledujeme všetci veľmi pozorne. Nie je práca humanitárnych pracovníčok a pracovníkov teda z roka na rok ťažšia a viac nebezpečná?

Určite je. Naše tímy zasahujú čoraz bližšie k frontovým líniám konfliktu, no nie s vidinou hrdinstva či spasiteľského syndrómu. Sledujú cieľ zachrániť a ochrániť ľudské životy a zraniteľným osobám v čo najkratšom čase poskytnúť jedlo, pitnú vodu, prikrývky a prístrešie. Nech sa deje, čo sa deje, naše humanitárne organizácie sa riadia humanitárnymi princípmi (ľudskosti, nestrannosti, nezávislosti a politickej neutrality) a stoja tak vždy na strane zraniteľných komunít, ktorým sa snažia včas a účinne pomáhať. Dané princípy dodržujú aj organizácie našej platformy Ambrela, ktoré sa venujú humanitárnej pomoci, ale aj rozvojovej spolupráci a globálnemu vzdelávaniu – doma aj v zahraničí.  

Čo konkrétne robí v tejto oblasti vaša slovenská Platforma rozvojových organizácií – Ambrela?

Funkcia Ambrely je zastrešujúca a koordinačná. Ak hovoríme konkrétne o pomoci susednej Ukrajine, tak náš tím už rok a pol koordinuje Pracovnú skupinu humanitárnej pomoci Ukrajine a tzv. Humanitárny koridor. Ten za účelom distribúcie pomoci za hranice využívajú naši členovia na hraničných priechodoch Vyšné Nemecké a Ubľa. Len za prvý rok vojny dokázali slovenské humanitárne organizácie na pomoc ľuďom z Ukrajiny vyzbierať takmer 17 miliónov eur a prepraviť tam humanitárnu pomoc minimálne v hodnote 22 miliónov eur. A v pomoci naďalej pokračujeme.

To poukazuje naozaj na úžasnú solidaritu obyvateľstva na Slovensku a výbornú prácu jednotlivých organizácií. Za rozhovor ďakujeme dr. Bobe Markovič Baluchovej z platformy Ambrela. Prajeme vám, aby pripomienka Svetového humanitárneho dňa priniesla viac do popredia tému humanitárnej pomoci a dôležitej práce humanitárnych pracovníkov, ktorí denne nasadzujú svoje životy v snahe pomôcť núdznym po celom svete.

Pre redakciu SRo – Rádio Regina v rámci RTVS spracoval redaktor: Štefan Chrappa a odpovede v rozhovore poskytla: Boba Markovič Baluchová, výskumníčka a komunikačná manažérka Ambrely – Platformy rozvojových organizácií a zakladateľka Media about Development; Rozhovor si v audio podobe možno vypočuť tu. Foto: archív Ambrely a ČvO

About Media about Development

Writing hope-based stories and reporting about global challenges, international development topics, community development projects (in Slovak, Czech and English language)
This entry was posted in human rights, humanitarian aid, NGOs' work. Bookmark the permalink.

Leave a comment