Čo ponúkajú slovenské mimovládky v oblasti globálneho vzdelávania

Začiatkom jesene vyšla digitálna verzia prehľadu ‚TOP 40 globálneho vzdelávania‘, na ktorom Platforma rozvojových organizácií – Ambrela spolupracovala spolu s hlavným zostavovateľom publikácie – organizáciou Fairtrade Česko a Slovensko. Prehľad kompaktne a zrozumiteľne mapuje 40 ponúk od 11 vzdelávacích organizácií na Slovensku.

Pokiaľ pedagogičky a pedagógovia, aktívni vyučujúci a odborná verejnosť doteraz nepoznali vzdelávacie projekty a ich aktivity slovenských mimovládnych organizácií, ako Človek v ohrození, CEEV Živica, Academia Istropolitana Nova, Nadácia Milana Šimečku, Slovenské centrum pre komunikáciu a rozvoj či spomínané Fairtrade Česko a Slovensko, táto publikácia prináša výbornú orientáciu v bohatej a rôznorodej ponuke programov, kurzov a materiálov týchto organizácií.

„Vytvorenie tohto prehľadu sme považovali za nevyhnutnosť, pretože takýto súhrn na Slovensku dlho chýbal. Zároveň si uvedomujeme, že v globálne prepojenom svete je práve globálne vzdelávanie a výchova ku globálnemu občianstvu jednou z najdôležitejších investícií do budúcnosti,“ uvádza Lukáš Bulko za zostavovateľa publikácie Fairtrade Česko a Slovensko. „Sústredili sme sa na informácie, ktoré vyučujúcim pomôžu zorientovať sa v možnostiach – ako rozvíjať globálne i kritické myslenie a nadobúdať zručnosti, potrebné pre 21. storočie. Tento prehľad je dôkazom toho, ako sa neziskový sektor na Slovensku stal dynamickým a inovatívnym aktérom v oblasti vzdelávania,“ dodáva Bulko.

Viac k stiahnutiu a prečítaniu tu.

Text: Ambrela.org, Foto: Fairtrade Česko a Slovensko

About Media about Development

Writing hope-based stories and reporting about global challenges, international development topics, community development projects (in Slovak, Czech and English language)
This entry was posted in development education, global education, NGOs' work and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment